Felfedeztük Albániát

A TEN50PLUSZ szervezésében 22 fő vett részt az Albániai kirándulásunkon.

Albánia elemi erővel fejlődik. Egyszerre vannak jelen az elérhető áru luxus szállodák és a múlt relikviái. Más balkáni országokhoz képest tiszta, rendezett környezet, egy-két kecskével, marhával, de igazán nincs mit szégyellenie.Népe kibírt 500 év török uralmat, német és olasz megszállást, melyből önmagát szabadította fel.Az Enver Hodzsa-féle diktatúrát és több exodust átvészelve, 3 millió albán maradt otthon. Kedvesek , udvariasak. A közlekedés keleties, de óvatos. Nyelvük illir-trák örökség. Óvatos duhajoknak igazi kaland.

Berath várának városa

V. Kulcsár Ildikó és RÓMA

A TEN50PLUSZ közössége V. Kulcsár Ildikóval töltött egy remek estét 2019.augusztus 26-án. Az írónő Rómában töltött életéről mesélt. Az olasz életmód, a napsütés hangulatát, az itáliai emberek közvetlenségét és szeretetét hozta el közénk történeteivel. Szó volt gyermeknevelésről, hitről , kultúráról, oly módon, hogy az mindannyiunk számára értékes és élvezetes volt. Az est folytatásaként a Római vakáció című filmet néztük meg. Audrey Hepburn és Gregory Pack ma is friss és zseniális.

Kőröshegyi levendulás és a Bory-vár

Kőröshegyi levendulás - Balatonföldvár
Kőröshegyi levendulás – Balatonföldvár

A TEN50PLUSZ közösség 2019.07.10-én a Köröshegyi levendulásban és a Bory-várban folytatta kalandozását. A levendulás igazi mediterrán hangulattal fogadott minket, a virágokért ugyan fel kellett kaptatni a dombtetőre, de az onnan elénk táruló látvány és a virágmező kárpótolt. A virágszüret után lementünk Balatonszárszóra, hogy megemlékezzünk József Attiláról, majd délután a székesfehérvári Bory-vár következett. A vár akár filmes díszlet is lehet romantikus tornyaival, belső udvarával. A kiállító termekben Bory Jenő szobra és kortársainak festményei mutatják magukat. A TEN50PLUSZ csapata ismét egy napfényes, üde kirándulást tudhat maga mögött.

Észak-Balatoni kiruccanás

Tihany-Kilátás a falura

2019. május 27-én hétfőn debütált TEN50PLUSZ programsorozata , mégpedig egy Balatonfüredre és Tihanyba szervezett kirándulással. Az időjárás kegyes volt hozzánk és nem kellett nagy hőségben sétálni, habár egy kicsit szemerkélt az eső.

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza kiállítása felhívta a figyelmünk arra, hogy az emberiség közös ügye és felelőssége saját tudósainak, tudástárának megóvása és ismereteinek bővítése. A tárlat a mai kor modern technikájával adózik tudósaink munkásságának.

Tihanyban egy bencés szerzetes vitt minket közelebb hitbéli életük és mindennapjaik megértéséhez illetve hazánk történelmének jobb megismeréséhez. Az Apátság 1000 éves történelme tárult fel elöttünk. A szerzetesrend gyógynövény likőrjeivel és szörpjeivel pedig, új, izgalmas oldalát mutatta meg nekünk.